Cactus Rail - Ett nytt svenskt järnvägsbolag – Cactus Rail

Ett nytt svenskt järnvägsbolag – Cactus Rail

2015-12-01

Ett nytt svenskt järnvägsbolag – Cactus Rail

I dag startar nybildade Cactus Rail AB. Bolaget utvecklar och levererar Tågledningssystem (TMS och CTC) för att styra, trafikoptimera och övervaka järnväg i Sverige, Norden och Europa. I november tecknade Cactus Rail en järnvägsorder på över 100 miljoner kronor.

Cactus Rail har sitt ursprung från Cactus Utilities som bygger system för samhällsviktig infrastruktur – främst system som styr och övervakar större delen av produktionen för dricksvatten och avloppsrening i Sverige.


Kraftig expansion med välmeriterad vd

Fredrik Bergström, som varit vd för Cactus Utilities de senaste nio åren, kliver ombord som vd för Cactus Rail.

– Fredrik har lett Cactus Utilities till en marknadsledande position inom vattensektorn. När vi nu bryter ut järnvägsverksamheten, får Fredrik och hans medarbetare möjlighet att helt fokusera på att ta tillvara de stora möjligheter som finns inom järnvägsområdet. Det är också betryggande att Fredrik finns kvar i Cactus Utilities som styrelsemedlem, säger Lovisa Öhnell, styrelseordförande. 

Cactus Rail expanderar nu kraftigt. I första läget genom förstärkning av ett 20-tal konsulter.

– Att tillsammans med ett alert och lyhört team få skapa lösningar för en smartare järnväg i världsklass, är ett privilegium, säger Fredrik Bergström.

 

Om Cactus Rail

Cactus levererade det första tågledningssystemet redan tidigt 90-tal till StorStockholms Lokaltrafik (SL). 2010 bildades ett eget affärsområde för järnvägsverksamheten och den 1 december 2015 bolagiseras alltså denna verksamhet. Bland kunderna finns såväl nordiska infrastrukturägare som globala järnvägsaktörer.

Förutom den stora ordern som nyligen tecknats finns goda framtidsmöjligheter även för de pilotsystem som Cactus utvecklat sedan 2008 för moderniseringen av de svenska signaltekniska systemen enligt ERTMS L2 och konventionell signalering.

Kaktusen har gett namn åt vårt företag. Den lever och frodas i en tuff miljö som ställer hårda krav på anpassning, utveckling och hållbarhet. Precis som vi och våra system.

 

Mer information

Lovisa Öhnell, Styrelseordförande Cactus Rail AB, 0707–97 91 90
Fredrik Bergström VD, Cactus Rail AB, 0705–81 26 38