Cactus Rail - Hovedstadens Lokalbaner (HL) väljer Cactus

Hovedstadens Lokalbaner (HL) väljer Cactus

2013-05-16

Hovedstadens Lokalbaner (HL) väljer Cactus

Cactus har fått en order för att uppgradera trafikledningssystem hos Lokalbanen i Hillerød. Vid uppgradering kommer den nyutvecklade plattformen för tågledningssystemet, Cactus TMS, att ersätta det befintliga systemet.

När Lokalbanen A/S i Danmark skulle uppgradera ledningssystemet för sina fem lokaljärnvägar på Nordsjälland fick Cactus nytt förtroende. Förra Cactussystemet levererades 2004.

Den nya uppgraderingen bygger på Cactus TMS-plattform från Haparandabanan och Banedanmark.

Trots en hård tidplan kunde Cactus leverera i tid strax innan rapsen stod i full blomning, säger Tomas Lindh som har varit projektledare hos Cactus.

Blodomloppet på Nordsjälland

Många Nordsjællingar tar någon av de fem banorna till Hillerød för att sedan ta snabbtåget till Köpenhamn.

Tågen kallades tidigare i folkmun för Grisen för att de var röda och knubbiga och för att deras tuta lät som en snörvlande gris. Numera är tågen gula.

Användarvänligare och säkrare

Det nya Cactussystemet har ett modernt, användarvänligt gränssnitt.

– Nu arbetar användarna med applikationer som kan flyttas mellan skärmarna. Nuyutvecklade, eleganta applikationer för tåggraf, händelseuppspelning och tidtabellshantering underlättar arbetet, säger Tomas Lindh.

De gamla bilderna och de flesta funktionerna som tågledarna arbetar med har behållits vilket har gjort det mycket lätt för användarna att komma in i arbetet. Bilderna har dock anpassats till det nya widescreen-formatet.

För full redundans är hårdvaran uppdelad i två olika rum. Ett rum skulle i princip kunna brinna ner eller översvämmas utan att påverka driften.

Ny ledningscentral från Cactus

Lokalbanen A/S har också tagit hjälp av Cactus specialkompetens inom kontrollrum. Den nya ledningscentralen är en helhetslösning som omfattar allt från rådgivning, inredning med professionella lcd:er, operatörsbord och kontrollers till installation.

Mer information

Fredrik Bergström,VD, 031 86 97 17, fredrik.bergstrom@cactus.se
Jan Andreasson, Affärsområdeschef Järnväg, 031 86 97 15, jan.andreasson@cactus.se